Eilen aloitettiin päivä taas auringon otolla, ja onnistuin polttamaan vähän etuvartaloa. Lähettiin sit myöhemmin 6:den hengen porukalla lähikaduille kierteleen paikkoja, ja mentiin syömään sellaseen eurooppalaiseen Casa Piccolo ravintolaan (sieltä sai myös liharuokia). Mä söin spagetti bolognesen, ja kyllä maistu spagetti pitkästä aikaa hyvälle! Tilattiin jälkkäriks vielä hyvät jäätelöannokset :)

Käytiin eilen myös kyselemässä hintoja ja selvittämässä palveluita läheisestä Ayurveda kauneushoitolasta. Tuo Ayurveda on todella vanha Intialainen hoitomuoto. Siellä on mahdollista valita monesta eri vaihtoehdosta, jotka pitää sisällään mm. pää-, kasvo--> kokovartalohierontoja, öljy-/ tai aromaterapioita, ”höyry- ja yrttikylpyjä” ym.. :) Hoidot kestävät tunnista 2,5 tuntiin. Tota ajattelin todellakin käydä kokeilemassa! Käytiin sit illasta Marjon ja Johannan kanssa hotellin lähellä olevassa kauneussalongissa, mä otin pedikyyrin (2,80€) :)

Tänään mentiin taas harjotteluun ensiapuun. Koska siellä ei heti aamusta ollu potilaita, meitä oltiin taas ohjaamassa sinne tarkkailuosastolle.. Sielläkään ei sit ollu kun 1 potilas, niin ne ohjas meijät takas ensiapuun! No, onneks mentiin takas koska tänään oli kuitenkin ihan mielenkiintoinen päivä, ja potilaitakin oli päivänaikana n. 7. Sinne tuli mm. hengenahdistuksesta kärsiviä, pari kovista kuukautiskivuista/ vuodoista kärsivää (joista toinen melkeen kouristeli), vatsakipuinen (verioksennellut) potilas ja hypoglykeeminen potilas. Tuli myös 1 ambulanssi hälytys, jossa esitiedoissa oli eloton potilas, mutta se oli kerennyt menehtyä ennen ambulanssin saapumista. Oli mielenkiintoista seurata miten osastolla toimittiin kun tuli tuo hälytys.. Silloin osastolta lähtee matkaan lääkäri ja 1 hoitaja (+ ilmeisesti laitosapulainen?!?) Ne myös keräs tarvittavat laitteet ja välineet mukaan osastolta, eli tarkkailumonitorin, kannettavan defibrillaattorin ja ison matkalaukun joka sisältää kaikki elvytyslääkkeet ja -välineet. Aika kumma että nuo välineet ei oo automaattisesti ambulanssissa.. siinä kuluu kumminkin tärkeitä minuutteja kun noita välineitä aletaan kuljettaan osastolta ambulanssiin. Ja mitäs sitten tehdään jos samaan aikaan tuleekin 2 hälytystä, sillä osastolla on vaan se 1 matkalaukku jossa on kaikki tarvittavat tavarat ja lääkkeet valmiiks pakattuna.

Mentiin päivästä myös seuraamaan Day Carelle kun yhdelle potilaalle laitettiin CVK. Toimenpide suoritettiin ihan samoin periaattein kun suomessakin, paitsi en oo ihan varma pysykö kaikki välineet steriileinä loppuun asti (ainakaan lääkärillä ei ollu päällä suu-nenäsuojusta, ja se kuitenki puhu paljon siinä samalla).

Yks jännä juttu on myös, että kun potilaalle määrätään ensiavussa joitakin kerta iv-injektioita, sille ei välttämättä laiteta kanyylia käteen, vaan se injektio annetaan neulan avulla suoraan laskimoon. Kanyyli olis tässä tapauksessa paljon kivuttomampi ja potilasystävällisempi (mutta ilmeisesti sitten kalliimpi vaihtoehto). Potilas joutuu muuten sitten ensiavusta lähdettyään mennä sairaala-apteekin kautta, ja ostaa tilalle uudet, kaikki hänen kohdallaan käytetyt ruiskut, neulat, kanyylit, lääkkeet ja taitokset ym... Ensiavun päivärytmiin kuuluu, että joka vuorossa tarkistetaan kaikkien lääkkeiden ja tarvikkeiden kunto ja määrät, ja ne kirjataan tarkasti ylös. Mikäli jokin puuttuu, niin se hoitaja kuka on jotain hävittänyt/ jättänyt huomaamatta jonkin asian, saa siitä rangaistuksen, joka voi kuulemma olla lisätyötä tai vapaapäivien perumista.

Huomenna taas töihin. Ens viikolla alkaakin yllättäen jo mun KSH:n harjottelu, eli meen sellaselle Community health campille :) Sellanen terveyden edistämisen "leiri" jossain lähikylässä. Varmasti erilaista ja mielenkiintosta! :)